Iskolánkról

Iskolánk Somogyzsitfa - Szőcsénypusztán, Marcalitól nyugatra 12 km - re, a Balatontól délre 18 km - re található. Tanulólétszáma jelenleg 310 fő. Az intézmény dunántúli beiskolázású, fenntartója a Földművelésügyi Minisztérium.

Az intézmény a gyakorlati oktatáshoz 5300 ha oktatási-kutatási célú, különleges rendeltetésű vadászterülettel, 1000 m2 fűthető fóliaházzal, üvegházzal, 2,8 ha - os vadasparkkal, dísznövény,- kertészeti gyakorlókerttel, erdészeti csemetekerttel. és lőtérrel rendelkezik.

Nappali képzés

Jelenleg a nappali képzésben résztvevő diákjaink száma 310 fő. A diákok 5 féle szakképzés és 3 féle technikusi képzés közül választhatnak.

Minőségi munkák eredményeként büszkén említhetjük meg, hogy a főbb szakmáink területén az elmúlt években az országos versenyeken kiváló eredményeket értek el tanulóink. Ugyanakkor arra is büszkék vagyunk, hogy szintén az elmúlt években több, minket is érintő szakmából, intézményünk rendezte az Országos Szakma Kiváló Tanulója versenyeket is, amelyek kapcsán mindig pozitív visszajelzéseket kaptunk. Ezek adnak lendületet a nagy szaktudással és tapasztalattal rendelkező tanáraink számára, hogy a felnőttképzésben elért eredmények tükörképei legyenek a nappali képzésben elért rendkívüli sikereinknek.

Felnőttképzés története

Az intézmény 1963 májusában alakult, erdészeti szakmunkásképző iskolaként és már júliusban tanulókat fogadott. Az első csoportok az Észak Somogyi Erdőgazdálkodási cégektől kerültek beiskolázásra, aztán folyamatosan kiterjedt a teljes megyére. 1970-es évek közepéig töretlen volt a fejlődés, aztán a politikai- gazdasági változások az iskolát is elérték és egy rövid időre kétséges lett az intézmény létjogosultsága. Aztán 1978-ban, dunántúli beiskolázási felnőttképzési intézet lett az iskola, melynek révén ismét fellendült az oktatás.

Az intézmény nem csak neveléssel, oktatással foglalkozott, hanem már országos vizsgaközpontként is működött. A képzési paletta folyamatos bővítésével egyre több szakma került fel az intézmény képzési kínálatára. Az iskolaindító szakmák mellett már faipari, gépész és kertészeti szakmacsoportok is megjelentek. Később már iskolarendszerű felnőttképzés is elindult, ami jelentős tanuló létszámnövekedést hozott.

2002-ben az intézmény a Marcali Városi Önkormányzat fenntartásába került, melynek eredményeként tovább szélesedhetett a képzési kínálat, ami azt jelentette, hogy 84 szakma képzésére és vizsgáztatására nyílt lehetőség. Az OKJ változásával, szűkítésével, jelenleg visszavonásig országos beiskolázási és vizsgaközpont lett az intézmény 7 szakmában.